Osteocondroza coloanei cervicale: diagnostic și tratament

Durere cu osteocondroză cervicală

Aveți dureri de spate și amorțeală la nivelul membrelor? Acestea sunt primele semne de osteocondroză. Mobilitatea insuficientă în stilul de viață, munca sedentară, stresul asupra gâtului și coloanei vertebrale duc la faptul că cartilajul se uzează, pierde umezeala, în urma căreia apar micro-lacrimi.

Cu osteocondroza cervicală, apar modificări degenerative în discurile intervertebrale. Nu numai discurile sunt deteriorate, ci și vertebrele și articulațiile coloanei cervicale. Dacă boala nu este tratată mult timp, bunăstarea generală a pacientului se înrăutățește: dureri de cap constante, apariția unei hernii vertebrale, deteriorarea circulației cerebrale, ca urmare a cărei funcții cognitive scad.

Motivele dezvoltării osteocondrozei

Poziția șezută incorectă este motivul dezvoltării osteocondrozei

O poziție de șezut necorespunzătoare, în care gâtul este tras în față, duce la dezvoltarea unei afecțiuni cervicale. În acest caz, există o presiune excesivă asupra discurilor intervertebrale, ceea ce duce la modificări ale nucleului pulpos și comprimarea vaselor de sânge. Aceasta este poziția pe care o persoană o ocupă la locul de muncă în fața unui computer. Prin urmare, lucrătorii de birou sunt cel mai adesea expuși la dezvoltarea osteocondrozei coloanei cervicale.

În plus, motivele dezvoltării patologiei pot fi:

 • distribuirea incorectă a încărcăturii la transportul sacilor;
 • un loc de dormit prea moale (coloana vertebrală se îndoaie într-o formă nefirească);
 • predispozitie genetica;
 • lipsa de vitamine și minerale în dietă;
 • tulburări ale sistemului endocrin;
 • curbura coloanei vertebrale și o postură slabă în timpul creșterii active a corpului;
 • leziuni ale vertebrelor cervicale;
 • prezența obiceiurilor proaste.

Etapele bolii

Pentru a determina dacă simptomele durerii sunt semne ale dezvoltării osteocondrozei coloanei cervicale și în ce stadiu al dezvoltării bolii, numai un medic cu experiență poate după examinare și palpare. În total, osteocondroza cervicală trece prin patru etape de dezvoltare:

 1. Nucleus pulposus - partea centrală a discului intervertebral în prima etapă este moderat deshidratată. Ca urmare, funcțiile de susținere și absorbție a șocurilor discurilor intervertebrale se pierd treptat. În prima etapă, veți experimenta dureri cu mișcări bruște, hipotermie și rămâneți într-o poziție mult timp.
 2. A doua etapă de dezvoltare se caracterizează prin apariția congestiei și spasmelor, care stoarce capilarele și vasele de sânge, prevenind circulația normală a sângelui. Ca rezultat, scheletul discului intervertebral devine mai subțire, formând o proeminență (proeminență înainte sau înapoi). Sub influența unei sarcini excesive asupra vertebrelor cervicale, se formează otseofite - creșteri osoase. Senzațiile de durere sunt localizate într-un singur loc, cu rotiri ascuțite și înclinări ale capului, pot exista luxații ale vertebrelor cervicale.
 3. Extruziunile se formează ca urmare a subțierii discurilor intervertebrale. Marginea nucleului pulpos rupe inelul fibros și se extinde dincolo de marginile corpului vertebral. Mușchii și terminațiile nervoase sunt comprimate. Simte durere la nivelul gâtului, spatelui și membrelor.
 4. În etapa a patra a bolii, discurile intervertebrale sunt deplasate și se formează hernii centrale și laterale. În plus, pe discuri se formează cicatrici, rezultând imobilitatea articulației afectate. Pacientul prezintă dureri de spate persistente care iradiază către alte părți ale corpului, o senzație constantă de oboseală și apare asimetria părților trunchiului.

Simptomele osteocondrozei cervicale

Durere în gât și în spate

Simptomele osteocondrozei coloanei cervicale se manifestă în moduri diferite, în funcție de stadiul de dezvoltare a patologiei. În stadiile incipiente, poate continua cu semne mici sau deloc. Durerea la nivelul gâtului și a spatelui poate apărea numai în cazul unei șederi lungi într-o singură poziție, o înclinare ascuțită sau o întoarcere.

În etapele ulterioare ale dezvoltării, se aude o criză la nivelul coloanei vertebrale, durerile de spate sunt date la alte extremități, apare amorțeala părților corpului. Odată cu formarea de osteofite și extrudări, există:

 • dureri de cap în partea din spate a capului și a părții parietale;
 • tulburări de vorbire și amorțeală a limbii;
 • sensibilitate scăzută a pielii gâtului;
 • tulburări de respirație;
 • scăderi ale tensiunii arteriale;
 • tulburări ale bătăilor inimii;
 • zgomot și congestie în urechi;
 • lesin.

Simptomele osteocondrozei coloanei cervicale la femei sunt mult mai pronunțate decât la bărbați. Acest lucru se datorează faptului că femeile au predispoziție la boli vasculare și o structură mai fragilă a segmentelor osoase ale coloanei vertebrale. Simptomele bolii încep să apară atunci când există o modificare a discurilor intervertebrale. Acest lucru duce la întreruperea circulației normale a sângelui și provoacă dureri de cap severe, amețeli, nevroze. Exacerbarea bolii la femei apare adesea în timpul menopauzei, când corpul este supus unor modificări ale fondului hormonal.

Simptomele osteocondrozei cervicale la bărbați sunt similare cu cele la femei; disfuncția erectilă poate fi observată separat.

Cefaleea în osteocondroza cervicală este cauzată de afectarea circulației sângelui în creier și măduva spinării. Când vertebrele sunt deplasate, ele ciupesc arterele, iar conținutul de oxigen din sânge scade. Din păcate, această durere poate să nu dispară nici după ce ați luat analgezice puternice. Prin urmare, este important să abordăm rezolvarea problemei în mod cuprinzător. Amețeala cu osteocondroză cervicală poate fi însoțită de întunecarea ochilor, apariția de tinitus. Acest lucru se datorează faptului că mușchii spasmodici determină o reducere a aportului de oxigen către creier.

O bucată în gât cu osteocondroză a coloanei cervicale, precum și arsură, dificultăți de respirație și spasme musculare sunt frecvente. Boala provoacă compresia fibrelor nervoase ale coloanei cervicale la cap și gât. Tulburările impulsurilor nervoase provoacă dureri în gât.

Din cauza spasmelor vaselor de sânge și a iritației terminațiilor nervoase, apar creșteri ale tensiunii arteriale. Creșterea presiunii mai mici în osteocondroză indică faptul că alimentarea cu sânge a anumitor zone ale creierului este afectată, deoarece artera vertebrală este comprimată de discurile intervertebrale. Ca urmare, apare foamea de oxigen, iar tensiunea arterială crește.

Cum este diagnosticată osteocondroza coloanei cervicale?

RMN pentru diagnosticul osteocondrozei cervicale

Diagnosticul patologiei începe cu o consultație de specialitate. La primele manifestări ale osteocondrozei, consultați un reumatolog, neuropatolog, chirurg sau traumatolog ortopedic. Medicul va întreba despre simptome și frecvența manifestării lor, trebuie să oferiți specialistului un istoric medical complet și rezultatele studiilor anterioare (dacă există). Specialistul va efectua o examinare vizuală și palpare, va trimite pentru analize. În timpul examinării, medicul acordă o atenție specială mobilității gâtului, tonusului muscular, sensibilității pielii și identifică zonele cele mai dureroase.

Pentru a identifica starea mușchilor, ligamentelor, vaselor de sânge, pentru a detecta procesele inflamatorii sau tumorile, este prescrisă o metodă informativă și sigură de diagnostic - RMN a coloanei cervicale. În timpul unui RMN de osteocondroză, pacientul se întinde pe o masă specială retractabilă cu spatele. Rolele sunt așezate pe capul pacientului pentru a ameliora tensiunea musculară, iar membrele sunt fixate cu curele. Orice mișcare ușoară în timpul procedurii poate afecta calitatea rezultatului. Apoi, tabelul conduce în zona tomografului. Procedura nu provoacă durere. Tomograful face mult zgomot în timpul scanării, astfel încât să puteți folosi căștile pentru a nu simți disconfort.

Dacă RMN este contraindicat, există alte metode de diagnostic, cum ar fi tomografia computerizată și radiografia. Radiografia este adecvată numai pentru diagnostic primar și nu oferă o imagine strat cu strat a țesutului afectat. Cu toate acestea, acest studiu este cel mai simplu și cel mai economic, permițând examinarea corpului pacientului în mai multe proiecții. Datorită expunerii puternice la radiații a corpului, razele X nu trebuie luate frecvent.

În timpul tomografiei computerizate, scanarea se efectuează utilizând unul sau mai multe fascicule de raze ionizante. Acestea trec prin corpul uman și sunt înregistrate de detectori. Detectoarele se deplasează de-a lungul corpului pacientului în direcții opuse și înregistrează până la 6 milioane de semnale. Țesuturile cu densitate diferită sunt afișate pe imagine cu o definiție exactă a limitelor organelor și a zonelor afectate sub forma unei secțiuni. Procedura vă permite să obțineți o imagine stratificată.

Tratamentul osteocondrozei coloanei cervicale

Neuropatolog, care determină tratamentul osteocondrozei coloanei cervicale

Modul de tratare a osteocondrozei cervicale va fi determinat numai de un medic după examinare, studierea istoricului medical și obținerea rezultatelor diagnosticării hardware. Dacă boala a fost diagnosticată într-un stadiu incipient, atunci tratamentul va fi conservator. În tratamentul osteocondrozei, este important să respectați o abordare integrată - să luați medicamente, să vă angajați în fizioterapie, să mergeți la un masaj terapeutic și să evitați efortul fizic greu.

În primul rând, trebuie să oprești durerea. Pentru aceasta, sunt prescrise analgezice și analgezice locale. Cu spasme musculare severe, este prescris să purtați un guler ortopedic. După eliminarea sindromului durerii, este necesar să opriți procesul inflamator și să restabiliți circulația normală a sângelui. Pentru aceasta, se efectuează terapie antioxidantă, antiinflamatorie. Ca măsuri suplimentare, sunt prescrise exerciții terapeutice și înot. Puteți face educație fizică atât acasă, cât și cu un antrenor.

Dacă osteocondroza devine severă, medicul poate prescrie o intervenție chirurgicală. Operația se recurge în cazuri rare când patologia se dezvoltă pe fondul altor boli - scolioză, hernie de disc, curbură sau deplasare a coloanei vertebrale, leziuni.

Tratamentul osteocondrozei cervicale la femei nu diferă prea mult de tratamentul bărbaților. Cu toate acestea, medicii recomandă adesea femeilor să aplice comprese externe pentru a se încălzi și a întări mușchii cervicali.

Experții recomandă încă din copilărie să se angajeze în prevenirea diferitelor boli ale spatelui. Pentru a face acest lucru, trebuie să formați postura corectă în timp ce mergeți și stați la birou. O nutriție adecvată și o întărire adecvată a mușchilor spatelui va ajuta la evitarea consecințelor negative în viitor.