Cum să recunoașteți osteocondroza gâtului și să scăpați eficient de durere

Amorțirea mușchilor gâtului, durerea de cap, pierderea sensibilității mâinilor și amețelile sunt toate semne ale osteocondrozei coloanei cervicale. Patologia este strâns legată de modificările distrofice ale corpului vertebral, ligamentelor și discurilor intervertebrale. Simptomele pot apărea la orice vârstă, dar boala devine rapid mai tânără datorită creșterii inactivității fizice - un stil de viață sedentar, „agățat" de computer, specificul muncii sau al studiului.

În mod normal, coloana vertebrală a unei persoane ar trebui să fie aproape constant în mișcare, cu uniformitatea forțată a poziției corpului, vertebrele gâtului se atrofiază treptat și ulterior încetează să facă față funcțiilor lor.

Manifestari clinice

osteocondroza cervicală este o boală degenerativă-distrofică a coloanei vertebrale

Simptomele osteocondrozei la nivelul coloanei cervicale sunt asociate cu modificări ale vertebrelor, tulburări ale vaselor de sânge și terminații nervoase.

Principalele manifestări clinice indică faptul că s-a produs compresia vaselor de sânge și a nervilor.

Grupuri de semne clinice:

 • neurologic (impact asupra părții periferice a NS);
 • coloanei vertebrale (care afectează în mod direct măduva spinării);
 • central (încălcarea terminațiilor nervoase „responsabile" pentru creier).

Când NS periferică este afectată, simptomele durerii apar în prim plan. Pot fi de natură și intensitate diferită, dar apar chiar la începutul patologiei în adâncurile gâtului.

Adesea, cu osteocondroză cervicală, respirația scurtă (simptom) apare în prim plan. Pacientul simte că devine dificil să respire din cauza unui „nod în gât". Durerile sunt plictisitoare, însoțite de tensiune musculară și sunt adesea mai grave după o noapte de somn.

Treptat, procesul patologic trece pe mâini, slăbiciune și senzație de amorțeală apar în ele. Adesea pacientul se plânge de durere în regiunea inimii, ceea ce înseamnă că patologia a trecut în osteocondroză cervicotoracică. Osteocondroza este adesea „deghizată" în nevralgie și angină pectorală.

Efecte

patru etape de dezvoltare a osteocondrozei

Simptomele cerebrale încep să se manifeste atunci când artera vertebrală este implicată în procesul patologic, care furnizează oxigen creierului. Se restrânge sub influența modificărilor distrofice la nivelul vertebrelor gâtului și nu este capabil să își îndeplinească pe deplin funcțiile. De aceea, cu osteocondroză cervicală, pacientul se plânge de cefalee, amețeli, tinitus și insuficiență vizuală (o consecință a stoarcerii fasciculului vascular).

Durerea de cap cu osteocondroză la nivelul coloanei cervicale nu poate fi oprită prin administrarea de analgezice, crește odată cu îndoirea și rotirea capului.

Simptomele osteocondrozei cervicale cu VSD se manifestă prin semne de instabilitate a tensiunii arteriale și nevroze. Pe de altă parte, VSD poate fi un semn al osteocondrozei incipiente. Simptomele acestor două boli sunt similare, motiv pentru care este important să faceți o examinare completă (teste, raze X, RMN).

Exacerbările osteocondrozei coloanei cervicale (după tensiune nervoasă, efort fizic) se manifestă prin iritație constantă, somn slab și oboseală rapidă.

De ce este dificil de tratat osteocondroza?

Totul ține de patogeneza osteocondrozei, „rădăcina răului" stă în degenerarea și deshidratarea nucleului discului intervertebral. În faza inițială, procesele distructive nu sunt însoțite de niciun simptom și trec neobservate. Când durerea se alătură, nu mai este posibilă inversarea procesului de modificări care a început în vertebrele gâtului. Prin urmare, cu osteocondroză, rămâne doar eliminarea simptomelor și prevenirea apariției complicațiilor.

Terapia patologică

În tratamentul osteocondrozei cervicale, principiul utilizării mai multor tehnici în același timp este important. Este bine să combinați terapia medicamentoasă cu fizioterapia și masajul, exercițiile fizice ușoare și dieta.

Terapia medicamentoasă

Tratamentul cu produse farmaceutice are două obiective - ameliorarea inflamației aseptice în zona rădăcinilor nervoase și reducerea severității durerii. Pe parcurs, tensiunea excesivă de protecție a mușchilor paravertebrali („apărare") este eliminată.

Sunt utilizate următoarele instrumente:

 • AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) sunt grupul principal în tratamentul osteocondrozei coloanei cervicale.

  Ingredientele active sunt ibuprofen, aspirină, ortofen, diclofenac, analgin, paracetamol, nimesulidă, indometacină. Toate AINS au un efect analgezic direct, reduc inflamația și durerea în zona patologică;

 • tratamentul durerii din osteocondroză este eliminat cu blocaje de novocaină
 • AINS + antispastice.

  Combinația acestor fonduri ajută la ameliorarea tensiunii musculare și la reducerea eficientă a severității durerii;

 • blocadă.

  Injecția directă de anestezic local poate ameliora tensiunea musculară, inflamația, durerea. Blocajele se fac numai în ambulatoriu; pentru un tratament eficient și ameliorarea durerii, este suficient să se efectueze mai multe proceduri.

Condroprotectori

Condroprotectorii sunt medicamente care protejează eficient cartilajul de distrugere și opresc procesele degenerative din coloana cervicală. Dar de ce unii specialiști sunt atât de reticenți să îi prescrie pentru osteocondroză?

Condroprotectorii sunt un grup eterogen de l / v, care includ glucozamină și sulfat de condroitină. La rândul său, glucozamina este un precursor al condroitinei și al elementului său structural.

Sulfatul de condroitină - o componentă naturală a oricărui țesut al cartilajului, este sintetizat în corpul uman de către condrocite și face parte din lichidul sinovial („lubrifierea articulațiilor"), menține hidratarea cartilajului, stimulează sinteza acidului hialuronic și favorizează regenerarea cartilajului.

În teorie, totul este simplu: am luat condroprotectori - am refăcut cartilajul și articulația! Dar studii independente arată că efectul administrării de condroprotectori pentru osteocondroză nu este altceva decât o „blendă", un efect placebo. Majoritatea pacienților observă că condroprotectorii nu și-au îmbunătățit starea în osteocondroza gâtului, indiferent de forma în care sunt utilizați (tablete, unguente).

De ce se întâmplă asta?

 1. Efectul sulfatului de condroitină este asociat cu o îmbunătățire a compoziției lichidului sinovial, dar este absent în discurile intervertebrale, motiv pentru care nu există efectul tratamentului cu condroprotectori.
 2. Sulfatul de condroitină, spre deosebire de medicamentele antiinflamatoare, are o greutate moleculară ridicată, prin urmare, atunci când este aplicat extern, substanța activă se instalează pur și simplu în structurile de suprafață și nu ajunge la „destinație". De aceea, comprimatele condroprotectoare sunt prescrise în doze foarte mari.
 3. În aproape 90% din cazuri, tratamentul începe atunci când discul intervertebral a fost deja distrus, este pur și simplu imposibil să-i refaci structura.

Dar nu respingeți imediat chondroprotectorii: vor contribui, fără îndoială, la tratamentul celor mai vechi patologii identificate ale țesutului cartilajului. În același timp, în caz de osteocondroză, se recomandă utilizarea acestora în doze mari și pentru o lungă perioadă de timp, efectul primar poate deveni vizibil după 2-3 luni.

Relaxante musculare

medicamente pentru tratamentul osteocondrozei cervicale

Sunt împărțite în 2 categorii - l / v de acțiune centrală și periferică. În osteocondroza coloanei cervicale, sunt prescrise doar relaxante musculare cu acțiune centrală (baclofen, tizanidină, metocarbamol, ciclobenzaprină etc. ). Relaxantele musculare periferice sunt utilizate de anestezisti in traumatologie si chirurgie.

Important! Relaxantele musculare pentru osteocondroza coloanei cervicale sunt prescrise doar de un medic. Aportul inițial al medicamentului se efectuează exclusiv în interiorul zidurilor unei instituții medicale sub supravegherea medicului curant, pentru a oferi asistență de urgență la timp, dacă apar efecte secundare.

Relaxantele musculare pentru osteocondroză sunt prescrise pentru a elimina spasmul muscular în zona patologiei (gâtului), medicamentul inhibă reflexele spinale, reduce tensiunea musculară și are un efect analgezic și sedativ. Luarea de relaxante musculare poate crește eficacitatea cursului de terapie cu exerciții, masaj, tracțiune și terapie manuală.

Luarea relaxantelor musculare pentru osteocondroză este justificată, ajută la terapia conservatoare.

Dar efectele secundare ale acestui grup de medicamente nu sunt o simplă formalitate, fiecare pacient le întâlnește într-un grad sau altul (greață, gură uscată, somnolență și concentrație scăzută, uneori confuzie). Pentru pacienții cu hipotonie naturală, relaxantele musculare prezintă un pericol deosebit, sunt capabili să reducă tensiunea arterială, amețeli, astenie și ataxie. În unele cazuri, scăderea presiunii atinge niveluri critice (pierderea cunoștinței).

Relaxantele musculare nu pot fi utilizate pentru cursuri lungi, ceea ce duce la disfuncții ale sistemului hepatobiliar și la creșterea greutății corporale.

Unguente „miraculoase"

Conform reclamelor omniprezente, unguentul poate vindeca osteocondroza în 30 de secunde. Există două fețe ale monedei. Pe de o parte, unguentele pentru osteocondroză sunt inutile, nu sunt capabile să oprească distrugerea patologică a cartilajului și autotratarea osteocondrozei cervicale cu unguente este practic sortită eșecului. Pe de altă parte, unguentele sunt capabile să amelioreze durerile la nivelul gâtului, ameliorează disconfortul și permit pacientului să existe mai mult sau mai puțin tolerabil pentru o perioadă de timp. Concluzie - unguentele pentru osteocondroza gâtului au un efect pur simptomatic.

În acest scop, se utilizează următoarele:

unguente pentru tratamentul osteocondrozei cervicale
 • unguente, geluri care conțin AINS (gel ketonal, gel fastum, ultrafastină, ortofen, diclofenac);
 • iritanti locali.

  Promovați intensificarea locală a circulației sanguine, ceea ce duce la scăderea durerii și la scăderea răspunsului inflamator la nivelul gâtului;

 • unguente de acțiune complexe.

  Se folosește adesea gelul Dolobene, care conține heparină, care are un efect pozitiv asupra procesului de microcirculare a sângelui, dexpantenol și dimetil sulfoxid, care are un efect antiinflamator.

Fizioterapie

În cazul osteocondrozei cervicale, sunt prezentate următoarele proceduri:

 1. ecografie. Efect antiinflamator, analgezic, un fel de „micromasaj" al țesuturilor;
 2. electroforeza novocainei;
 3. magnetoterapie;
 4. terapia cu detensori (tracțiunea coloanei vertebrale sub influența greutății corporale);
 5. impactul vibrațiilor;
 6. terapie cu laser și unde de șoc;
 7. fizioterapie.

Un set de exerciții pentru osteocondroza coloanei cervicale va ajuta la creșterea intervalului de mișcare, la creșterea eficacității metodelor concomitente de tratament conservator, la reducerea tensiunii în mușchii gâtului și la reducerea încărcăturii farmacologice a corpului:

 • întins pe o suprafață plană, ridicați capul și fixați-l în această poziție timp de câteva secunde;
 • în poziția capului ridicat, ridicați bărbia cât mai sus posibil și țineți câteva secunde;
 • în poziție laterală, puneți o pernă joasă (rolă) și ridicați capul în sus și lateral, fixați timp de 1-3 secunde. și dă-i drumul (de 10 ori). Repetați de cealaltă parte (de 10 ori);
 • în poziție culcat, începeți mișcările de rotație ale capului de-a lungul axei dreapta-stânga (urechea trebuie să atingă podeaua);
 • într-o poziție înclinată, înclinați capul spre umerii stângi și drepți.

Dieta, miturile și realitatea

Majoritatea experților spun că dieta potrivită va ajuta la osteocondroza cervicală. Putem fi de acord cu acest lucru, teza este destul de „politică corectă". Dar, pe de altă parte, există motive pentru a afirma că dieta pentru osteocondroză nu este altceva decât un mit bazat pe alte mituri.

Cinci mituri despre nutriția „adecvată" pentru osteocondroză:

 • „Pentru toate bolile coloanei vertebrale, este important să se îmbogățească dieta cu fosfor".

  Este un mit! „Monștrii" din industria alimentară reușesc să adauge substanțe chimice la aproape toate produsele, dintre care mulți sunt fosfați, motiv pentru care corpul uman modern primește fosfor în exces.

  Cu o astfel de dietă, raportul dintre calciu și fosfor este perturbat, o creștere a proporției fosfaților inițiază procese compensatorii care cresc nivelul de Ca din sânge. Țesutul osos devine o sursă de calciu, Ca este pur și simplu „spălat din oase", ceea ce nu îmbunătățește deloc bunăstarea unui pacient cu osteocondroză a coloanei cervicale;

 • „Dieta pentru osteocondroză trebuie îmbogățită cu calciu".

  Este un mit! Fără îndoială, deficitul de Ca duce la leziuni osoase, dar nu la osteocondroză cervicală, ci la osteoporoză. Nu există nimic în comun între cele două boli consoane. Deși o creștere a Ca în organism ajută la întărirea oaselor, nu ameliorează osteocondroza;

 • "Dieta pentru osteocondroza coloanei cervicale implică o restricție asupra bazelor de proteine și purine. "

  Acest mit este asociat cu o altă boală a oaselor și articulațiilor - guta - în care metabolismul bazelor azotate (purina) este într-adevăr perturbat. Carnea, ciocolata, vinul roșu, cafeaua și cacao nu trebuie consumate cu gută, iar cu osteocondroză, astfel de produse sunt binevenite, deși vinul, cafeaua și ciocolata pot fi limitate (nu va fi mai rău);

 • Frecventa consumului de alimente pentru osteocondroza nu este mai mica de 5-6 ori pe zi.

  Mit! Adesea trebuie să mâncați pentru pancreatită, leziuni hepatice, ulcere, boli ale vezicii biliare și ale altor părți ale tractului gastro-intestinal, dar cu osteocondroză cervicală, frecvența consumului de alimente nu afectează evoluția bolii;

 • fructele de mare sunt incluse în dieta pentru osteocondroza cervicală
 • „Dieta ar trebui să conțină fructe de mare".

  Fructele de mare conțin mucopolizaharide (condroprotectori) despre care se crede că ajută la osteocondroză.

Sfaturi utile:

 • pierdere în greutate.

  Fiecare kilogram în plus pe care coloana vertebrală „îl poartă" crește sarcina pe discurile intervertebrale;

 • mâncare vegetală pe masă.

  Fructele și legumele ecologice, saturate cu microelemente și vitamine, ajută la reducerea greutății corporale, îmbunătățesc funcționarea tractului digestiv și, în combinație cu fructele de mare, furnizează organismului o cantitate mare de nutrienți;

 • reducerea alimentelor condimentate, grase, condimente, extractive și carbohidrați rafinați.

  Aceste substanțe stimulează apetitul, afectează procesele metabolice din organism și contribuie la creșterea greutății corporale.

Conform studiilor, 75-85% din populație suferă de dureri de spate, iar 30% din durerile de cap sunt asociate cu osteocondroză cervicală. Există o concepție greșită persistentă conform căreia osteocondroza este doar a persoanelor în vârstă, nu este așa. Primele simptome apar deja la vârsta de 15-20 de ani, ceea ce este asociat cu fascinația timpurie a computerelor și negarea aproape completă a sportului de către tânăra generație.