Cum se tratează artroza articulației genunchiului?

Artroza articulației genunchiului combină două procese: distrugerea cartilajului și creșterea osteofitelor sau a pintenilor osoși. Etapa procesului este determinată de raze X. Se crede că artrozele reprezintă deteriorarea articulațiilor genunchiului cu vârsta, un proces natural de îmbătrânire. Motivele sunt slăbirea mușchilor și aportul scăzut de sânge al țesuturilor. Cum să vă tratați fără intervenție chirurgicală? Eliminați factorii care au redus tonusul muscular.

Cauzele apariției

Cauzele artrozei nu au fost încă determinate de medicamente,se numesc doar factorii de risc:vârsta peste 45 de ani, leziuni la genunchi și supraponderalitate. Aproape 50% din populația adultă s-a plâns vreodată de articulația genunchiului.

În artroză, cartilajul care acoperă marginile oaselor este uzat sau complet absent. Țesutul deteriorat nu este o sursă de durere, deoarece nu are receptori.Inflamația în structurile din apropiere provoacă simptome caracteristice.

Corpul continuă să regenereze țesuturile deteriorate, dar cartilajul crește inegal. Ca urmare, se formează nereguli care rănesc alte elemente ale articulației. Natura osteofitelor se explică prin compensarea cartilajului articular neted. O altă versiune sugerează că proliferarea „pintenilor"asociat cu o încercare de stabilizare a articulației medial sau lateral din cauza slăbirii musculare.

Artroza genunchiului

Ce cauzează artroza cronică a articulației genunchiului? Durerea apare la tendoane și ligamente numai atunci când forțele musculare încetează să mai țină și să controleze oasele.Prin urmare, se disting cauzele biomecanice ale durerii și artrozei:

 1. Pe fundalul ședinței lungicompresia are loc între ligamentul inghinal și mușchiul iliopsoas al arterei femurale și al nervului, care slăbește forța frontului coapsei și duce la tensiune în tendon - sub rotulă.
 2. Ședința prelungită constrânge mușchii fesieriprin slăbirea lor. În schimb, încep să lucreze mușchii piriformi, sub care trece nervul sciatic. Când este comprimat, mușchiul biceps este slăbit, unghiul de rotație al coapsei și al piciorului inferior se modifică. Genunchiul este rănit.
 3. Mergând cu tocuriprovoacă tensiune în mușchii gambei, desfășoară pelvisul, slăbește mușchii gluteus medius. Femurul se întoarce spre interior, ligamentele sunt încărcate de-a lungul părții interioare a genunchiului, meniscul medial, osteofitele cresc.
 4. Picioare plateasociat cu purtarea încălțămintei incomode, slăbirea mușchilor adductori și lordoza crescută, transformă tibia spre exterior, ceea ce duce la dureri la nivelul genunchiului din cauza biomecanicii afectate, a dezvoltării chistului Baker.

Lanțurile patologice care afectează genunchiul sunt asociate cu căderea coapsei în copilărie, scolioză cauzată de boli ale organelor interne. Oameni cu diferite înălțimi ale umerilorde-a lungul timpului încep să se plângă de genunchideoarece lanțurile fasciale de-a lungul părții frontale a corpului includ extensorul acestei articulații - rectus femoris.

Simptome

Procesul degenerativ perturbă funcția articulației, ducând la durere și rigiditate. Se crede că exactefectul asupra mușchilor începe din cartilaj și os. . . Practica arată contrariul -durerea în articulația genunchiului apare în locurile tendoanelor- atașarea mușchilor slăbiți ai extensorilor, flexorilor și stabilizatorilor genunchiului.

Principalele semne ale amenințării uzurii cartilajului:

 1. Disconfortul asociat cu mersul din când în când, senzația de „pune piciorul în locul greșit".
 2. Debutul durerii cu sarcină directă asupra articulației și a mușchilor care o îndoaie și o extind - ghemuit, urcarea scărilor.
 3. Durerea și rigiditatea genunchiului după inactivitate sau odihnă prelungită, cum ar fi ridicarea din pat dimineața, din cauza congestiei venoase.

Principalele semne ale artrozei sunt cauzate de stresul asupra mușchilor slăbiți:

 1. Durerea genunchiului în picioare se datorează faptului că mușchii extensori ai gluteului și bicepsului nu funcționează, iar mușchiul rectus femoral este întins excesiv, creând disconfort la genunchi.
 2. Durerea în timpul flexiei articulației este asociată cu slăbiciunea flexorilor - mușchiul biceps și tensiunea tendonului mușchiului cvadriceps.
Întinderea excesivă a mușchiului coapsei provoacă dureri de genunchi

Umflarea este cauzată de traumatismele țesuturilor moi, inflamația tendoanelor și a capsulei articulare. Apariția căldurii în zona genunchiului, umflarea, indică acumularea de exsudat inflamator -artroza este adesea însoțită de bursită, sinovită, tendinită.

Strivirea genunchiului poate fi nedureroasă și traumatică. Pop-urile și alte sunete nu indică faptul că oasele se uzează. Semne de stabilitate la genunchi afectată -slăbiciune a unuia dintre mușchii care controlează mișcarea.

Crepitația cauzată de fricțiunea osului împotriva osului nu apare la începutul și la sfârșitul intervalului de mișcare, ci la mijloc,chiar și cu flexia pasivă a articulației. . . Blocarea articulațiilor este cauzată de uzura cartilajului și a tendoanelor, ceea ce creează o senzație de fixare. Oasele din orice mișcare sunt controlate de mușchi. Reducerea lor prematură duce la o direcție modificată a mișcării oaselor, blocaj.1 grad

Determinarea gradului de artroză are loc pe raze X., dezvăluind participarea structurilor osoase la procesul patologic. Schimbarea lor indică faptul că sistemul muscular a fost în dezechilibru de 5-10 ani. De obicei oameniau suferit dureri dureroase de câțiva ani. . .

În prima etapă a artrozei, care este detectată întâmplător, există o ușoară creștere a pintenilor osoși. Creșterile apar în locuri cu cea mai mare instabilitate comună. De obicei, pacienții rareori suferă de durere sau disconfort în timpul mișcării.

Slăbiciunea unor mușchi este compensată de funcția altora, fără a provoca spasme și suprasolicitări severe. Jogging-ul și antrenamentul de rezistență declanșează simptome pe măsură ce mușchii slăbiți sunt stresați.Slăbiciunea (hipotonie) a mușchilor este asociată cu insuficiența alimentării cu sânge și cu inervația.

2 grade

A doua etapă a artrozei este considerată ușoară.Radiografia prezintă pinteni osoși semnificativi, dar cartilajul nu este afectat. Cantitatea de lichid sinovial scade, dar simptomele durerii apar după o lungă plimbare și alergare, rigiditate articulară și durere la îndoire și îngenunchere.

Semne radiologice timpurii ale celei de-a doua etape a artrozei genunchiului:

 • marginile ascuțite ale tuberculilor intercondilieni pe tibie, unde este atașat ligamentul încrucișat;
 • îngustarea spațiului articular pe partea medială;
 • marginile ascuțite ale condililor oaselor pe laturile mediale, mai rar în lateral - în funcție de dezvoltarea valgului sau a deformării varusului articulației.

Pentru a doua etapă conform lui Larsenîngustarea spațiului articular este caracteristică pentru mai mult de 50%, dar acest lucru poate fi verificat doar în dinamică sau în comparație cu o articulație neafectată.

Injecție intraarticulară pentru artroză a genunchiului

3 grade

La a treia etapă a artrozeidurerea în timpul flexiei și extensiei articulației devine constantă. În perioada de exacerbare, articulația devine roșie și se umflă, durerile dureroase nu se opresc nici măcar în repaus. Umflarea apare în jurul genunchiului, o deformare vizibilă a contururilor articulației.

Semne de artroză moderată a articulației genunchiului în a treia etapă:

 • spațiul articular este îngustat semnificativ;
 • prezența sclerozei subcondrale în secțiunile încărcate;
 • numeroase osteofite la margini;
 • apariție rară a chisturilor subcondrale;
 • sinovita, apariția unui chist Baker sub genunchi;
 • suprafețe inegale ale femurului și tibiei, pierderea congruenței articulare;
 • schimbarea formei rotulei;
 • focare de calcificare și condromalacie;

Rareori, a patra etapă este completată de leziuni necrotice.. . . De ce artrozele sunt periculoase? Boala interferează cu capacitatea de mișcare, creează dependență de ceilalți.

Diagnostic

Ortopedul examinează semnele edemului, palpează articulația pentru durere, examinează gama activă și pasivă de mișcare. Asigurați-vă că examinați coloana lombară, deoareceacolo trec nervii care asigură funcția mușchilor coapsei.

Radiografia arată prezența osteofitelor, o modificare a spațiului dintre femur și tibie, care indică o pierdere a cartilajului la genunchi. Ocazional, raze X ale articulațiilor genunchiului prezintă semne semnificative de uzură a cartilajului, dar pacienții nu prezintă dureri semnificative. Dimpotrivă, artroza din prima etapă poate afecta funcția genunchiului.deoarece cauza durerii este mușchii hipotonici.

Dacă radiografia nu prezintă modificări mari, atuncimedicul prescrie un RMN al articulației genunchiului și al coloanei lombare. . . Diagnosticul vizualizează ligamentele, tendoanele și mușchii, meniscurile pentru a găsi alte surse de durere.

Diagnosticul de laborator este necesardacă suspectați o infecție articulară sau gută.

Terapie manuală pentru artroza articulației genunchiului

Tratament

Terapia cu artroză trebuie să fie cuprinzătoare.care vizează cauza bolii. Pentru disfuncțiile endocrine care pot afecta țesutul conjunctiv, se efectuează un tratament adecvat. Pacienții supraponderali sunt sfătuițitreceți la o nutriție adecvată. . . Exacerbările sunt ameliorate cu medicamente.

Tratament medicamentos

Tratamentul medical al durerii constă dinprescrierea de antiinflamatoare. . . Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lungafectează negativ funcția stomacului.

Regimul de tratament include condroprotectori, care ajută numai atunci când sunt luați în cursuri lungi pentru3-6 luni. . . Un număr mare de medicamente din acest grup sunt prezentate în farmacii.

Se crede că componentele acestor medicamente ajută la regenerarea structurii cartilajului și au un efect analgezic.

Au fost efectuate puține studii controlateși s-au ocupat de tratament complex - artroplastie, fizioterapie, dietă.

Atenţie!Condroprotectorii sunt băuți în cursuri - puteți bea un curs dintr-un medicament, iar al doilea fel - altul și puteți compara efectul. Cu toate acestea, luarea medicamentelor de sub control nu este o idee bună. Înainte de a începe să luați medicamente - consultați medicul.

Cum și cum pot ameliora durerea și umflarea?Injecțiile intraarticulare sunt mai populare:

 1. Medicamente steroizisuprimă răspunsurile inflamatorii la nivelul celulelor imune, ameliorând durerea acută, rigiditatea articulațiilor și umflarea.
 2. Acid hialuronicmărește vâscozitatea fluidului articular, reducând frecarea suprafețelor articulare.

Important!Efectul medicamentelor este suficient timp de 6-12 luni, dar procesele degenerative nu se opresc.

Interventie chirurgicala

Artroza genunchiului pe radiografie

Atunci când medicamentele nu sunt eficiente, pacienților li se oferă artroscopie- o procedură minim invazivă pentru îndepărtarea creșterilor osoase, revizuirea articulației. Dacă este necesar, chirurgii efectuează chirurgie plastică a ligamentelor și cartilajului, îndepărtează focarele țesutului uzat.

Osteotomia osoasă vizează schimbarea axei de sarcină pe articulație. . . Medicul taie femurul sau tibia pentru a se remodela acolo unde se întâlnesc suprafețele articulare. Operația este adesea efectuată la pacienții tineri.

Înlocuirea totală a genunchiului sau artroplastianecesare pentru stadiul sever al artrozei (gradul III sau IV). Tratamentul chirurgical nu rezolvă întotdeauna problema, deoarece necesită reabilitare silită și zilnică și întărirea musculară.

Modificările genunchiului pot fi compensatorii în raport cu pelvisul, prin urmare, fără restabilirea echilibrului muscular, articulația șoldului suferă în continuare.


Tratament de fizioterapie

În mediul de fizioterapie, se utilizează aplicații de nămol, fonoforeză și terapie magnetică. Se urmărește acțiunea factorilor externistimularea aportului de sânge și regenerarea țesuturilor, ameliorarea inflamației și umflăturii.

Tratamentul cu metode populare și netradiționale

Prescripții de remedii populare pentru tratamentul artrozei articulațiilor genunchiului la domiciliu, de obiceivizând ameliorarea umflăturilor și eliminarea durerii. . . Cel mai adesea, se folosesc frunze de hrean și grâu de cartofi, uneori miere și vodcă sunt amestecate pentru comprese.

Degenerarea nu poate fi oprită complet. . . Este posibil să influențăm metabolismul în rinichi cu ajutorul sucului de țelină. Rinichii sunt asociați cu mușchiul iliopsoas, care este asociat cu anomalii ale articulației șoldului. Normalizarea funcției vezicii biliare și a ficatului îmbunătățește starea genunchilor.

Tratamentele medicinale tradiționale pentru stadiul inițial al artrozei genunchiului includ decocturi de plante antiinflamatoare:mușețel, sunătoare, nemuritoare. Se folosesc frecări din muștar uscat, sare de mare și kerosen. Se folosesc băi cu săruri de magneziu și infuzii de pin.

Terapie manuală și masaj

Terapia manuală pentru osteoartrita articulației genunchiului ajutădacă specialistul înțelege dezechilibrele muscular-tonice. Testele musculare ajută la găsirea mușchilor slăbiți care stabilizează genunchiul, determină cauza disfuncției și o corectează.

Sursa poate fi nu numai blocul articular din coloana lombară,dar și disfuncții la nivelul aportului de sânge, organe interne, perturbări endocrine și biochimice. . . Prin urmare, un chiropractor trebuie să aibă abilitățile de osteopatie, kinesiologie aplicată, pentru a influența mulți factori.

Masajul acționează ca un instrument auxiliar pentru terapia manuală, auto-ajutorare.Un pacient cu artroză a articulației genunchiului poate frământa independent tendoanele mușchilor care controlează mișcarea membrului:

 • zona din jurul mușchiului gluteus maximus;
 • linii de-a lungul părții frontale a coapsei - de la pelvis la rotula;
 • suprafața laterală a coapsei de la trohanterul mare la condilii coapsei;
 • zona inghinală de-a lungul ligamentului inghinal;
 • suprafața interioară a coapsei (de-a lungul liniei de trecere a canalului de aducție).

Masajul se efectuează cu presopunctură, fără apăsare puternică.

Fizioterapie

Cauza artrozei este slăbirea musculară cauzată de probleme la nivelul spatelui inferior, pelvisului și cavității abdominale. Exerciții pentru prevenirea artritei și a artrozei articulațiilor genunchiului pentru persoanele în vârstăeste posibil să crești puterea, dar nu tonul. . .

Este dificil să se realizeze o restaurare completă a biomecanicii fără a lucra la factorii de slăbire a acestora cu ajutorul terapiei manuale. Yoga priva și mai mult articulațiile de stabilitate. Printre metodele de tratament, este mai bine să preferațipilates și nordic walking. . .

Dietă

Nutriția este ajustată în primul rând pentru a combate excesul de greutate. Este important să renunțați la zahăr și carbohidrați simpli, adăugați alimente cu fibre, magneziu, vitamine B și calciu pentru artroza articulației genunchiului, care sunt importante pentru activitatea musculară. Încercaexcludeți produsele lactateîntrucât aproape 80% din populație este intolerantă la lactoză.

Prevenirea artrozei articulațiilor genunchiului

Exerciții terapeutice pentru artroza articulației genunchiului

Încercarea de a vă întări mușchii cu exerciții fizice nu ajută întotdeauna, deoarece inervația și aportul de sânge nu au fost restabilite. Funcția mușchilor coapsei depinde de plexul lombar.

Modificările la nivelul spatelui inferior asociate cu slăbiciunea mușchilor abdominali afectează și genunchii. Prin urmare, la bărbații cu „burta de bere" artrozele sunt mai frecvente, ca la femeile după polihidramnios, mai multe nașteri cu diastază - slăbirea mușchilor peretelui abdominal.

Operațiile din zona pelviană și organele interne formează aderențe care afectează vertebrele lombare, perturbând inervația mușchilor din jurul genunchiului.

Cu ce medic ar trebui să contactez pentru artroză a articulației genunchiului?Diagnosticul îl va ajuta pe ortopedcare va insista asupra operației. Cele mai bune rezultate se obțin prin munca echipelor multidisciplinare din centrele de reabilitare.


Cele mai bune lucruri de făcut pentru articulații:mâncați bine, țineți evidența greutății, mergeți mai mult, vizitați un terapeut de masaj sau un osteopat la fiecare trei luni.

Recenzii de tratament

Numai un tratament cuprinzător al artrozei deformante a articulației genunchiului sau gonartrozei poate oferi recenzii pozitive. Ameliorarea durerii, injecțiile intraarticulare acționează temporar, suprimând răspunsul inflamator natural.

Concluzie

Problema artrozei este că terapia medicamentoasă elimină temporar doar sindroamele dureroase. Motivele rămân nerecunoscute și influențate. Terapeuții ocupaționali pot veni în ajutor pentru cei care învață cum să trăiască cu artroza articulației genunchiului și cum să folosească corect un baston. Dar serviciul este disponibil numai în clinicile private care oferă reabilitare.