Ce este artroza, cum și cum se tratează articulațiile

articulație sănătoasă și articulație afectată de artroză

Artroza este o afectare severă a articulațiilor. Se manifestă prin degenerarea constantă progresivă a cartilajului, subțierea și distrugerea acestuia. Ca rezultat, țesutul osos și aparatul ligamentos se alătură procesului patologic.

Tratamentul artrozei în acest caz va avea ca scop oprirea dezvoltării bolii, reducerea durerii, prevenirea complicațiilor și restabilirea calitativă a capacității de mișcare a articulației.

Cum se manifestă artroza?

Boala afectează inițial genunchii și apoi se răspândește la șold și la articulațiile degetului mare. Mult mai rar, pacientul poate suferi de artroză a gleznei și a articulațiilor interfalangiene distale.

Criza obișnuită a sunetului în articulații, care nu este însoțită de senzații dureroase, este complet inofensivă. Nu indică prezența bolii și nu o provoacă.

Medicina cunoaște 4 simptome ale artrozei:

 • durere severă la nivelul articulațiilor afectate la mișcare. În stadiile inițiale ale bolii, acestea sunt prea slabe și nu deranjează pacientul. De-a lungul timpului, sindromul durerii se dezvoltă chiar și cu efort fizic minor asupra articulațiilor bolnave, iar în ultima etapă se poate răni chiar și într-o stare imobilă. Dacă pacientul suferă de boli ale inimii și vaselor de sânge, atunci în acest caz, durerea poate apărea atunci când condițiile meteorologice se schimbă;
 • o criză dură și uscată în articulația șoldului sau în alte părți ale corpului. Apariția sa se explică prin fricțiunea suprafețelor articulare uzate una față de cealaltă. A doua și a treia etapă se caracterizează printr-o creștere semnificativă a acestei crize;
 • o scădere treptată a capacității de a mișca articulația afectată. Această afecțiune se explică prin spasme musculare, o scădere a dimensiunii spațiului articular și apariția osteofitelor (creșteri ale țesutului osos sub formă de spini);
 • modificarea aspectului articulațiilor bolnave. Există o deformare clară a oaselor articulate, dezvoltarea ulterioară a osteofitelor cu o creștere a volumului de lichid sinovial, care presează articulația din interior.

Principala diferență dintre durerea artritică și durerea în artrită este că, în primul caz, doare în timpul activității fizice și în timpul zilei, iar în al doilea - indiferent de mișcare și noaptea. Durerea artritică este mult mai acută și mai intensă.

Tratamentul artrozei articulațiilor, de regulă, durează mult și necesită o abordare integrată.

Este imposibil să răspunzi fără echivoc cum să tratezi artroza. În fiecare caz, medicul va selecta individual metodele de tratament. Toate metodele de terapie sunt împărțite în mod convențional în 4 grupe:

 1. medicinal;
 2. non-drog;
 3. chirurgical;
 4. etnostiinta.

Gradul de artroză a articulațiilor

Există 3 etape ale bolii:

 • Etapa I.Se desfășoară practic fără simptome. În unele cazuri, durerea minoră este posibilă, dar numai în timpul mișcării și în timpul altor eforturi fizice asupra articulațiilor afectate. În acest caz, are loc un proces patologic în membrana sinovială și în lichid, cu o modificare a compoziției sale. Mușchii slăbesc treptat, dar vizual acest lucru nu este încă vizibil;
 • Etapa II.În acest stadiu, artrozele încep să modifice articulațiile, apar primele osteofite. Durerea este pronunțată, dar destul de tolerabilă. Crunch-ul caracteristic se aude din ce în ce mai clar în articulațiile afectate de boală. Funcțiile musculare sunt afectate treptat din cauza eșecului reglării neurotrofice reflexe;
 • Etapa a III-acel mai dificil. Odată cu aceasta, în articulațiile bolnave apar deformări patologice ireversibile ale articulațiilor de susținere, care se manifestă printr-o modificare a axei membrelor. Punga articulară în 3 etape devine substanțial grosieră, ligamentele sunt scurtate. Se dezvoltă un proces inflamator cronic, pacientul este chinuit de dureri constante. Activitatea motorie este redusă datorită incapacității de a efectua cele mai elementare mișcări. Există o modificare a punctelor adecvate de legătură ale complexului mușchi-tendon și o deformare semnificativă a țesutului muscular prin tipul de contracție și întindere. Capacitatea mușchilor este redusă, apar tulburări trofice.

Metode pentru tratamentul artrozei fără medicamente

Dacă starea pacientului este normală și boala nu a fost declanșată, atunci este destul de posibil să se vindece boala fără utilizarea medicamentelor. Acest lucru se poate face folosind:

 1. o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. Pentru a preveni dezvoltarea ulterioară a artrozei, trebuie să respectați cu strictețe regimul zilnic, să vă odihniți și să mâncați numai produse naturale sănătoase;
 2. reduceți stresul zilnic asupra articulațiilor afectate. Dacă o persoană este supraponderală, atunci este mai bine să o reduceți pentru a opri artrozele. Acest lucru va face posibilă normalizarea proceselor metabolice din organism și ameliorarea tensiunii din articulații;
 3. participă zilnic la exerciții de fizioterapie. Terapia prin efort este permisă numai în stare de remisie și se efectuează în decubit dorsal sau așezat pe un scaun. Nu mai puțin util va fi schiatul de înot în piscină;
 4. utilizarea metodelor de fizioterapie. Este bine să influențați zona afectată cu căldură moderată. Acestea pot fi aplicații cu parafină, ultrasunete, terapie cu laser și stimulare electrică a terminațiilor nervoase. Un aparat special este utilizat pentru tratarea articulațiilor;
 5. utilizarea dispozitivelor de descărcare. Pentru artroza extremităților inferioare, se recomandă utilizarea unui baston și pene de călcâi. Acest lucru va ajuta la reducerea semnificativă a încărcăturii articulațiilor inflamate și, prin urmare, la simptomele bolii;
 6. desfășurarea de cursuri de masaj. În același timp, circulația sângelui se îmbunătățește, iar mobilitatea articulațiilor este restabilită.

Persoanelor care suferă de artroză li se arată recuperarea sanatorului. Odihna va avea un efect benefic asupra stării întregului organism. Un astfel de tratament al artrozei articulațiilor ar trebui să aibă loc într-o stare de remisie și după o examinare amănunțită de către un medic și luând în considerare dorințele acestuia.

Pacienții trebuie să frecventeze școli speciale, unde medicii acoperă metodele de tratare a artrozei. Astfel de cursuri ajută la adaptarea rapidă la boală și la combaterea ei eficientă.

Medicamente pentru artroză

Metoda principală și principală de terapie este medicamentele. În acest moment, alegerea nu este atât de mare și, prin urmare, este obișnuit să le împărțiți în 2 grupe principale:

 • medicamente simptomatice (afectează manifestarea bolii). Aceasta include analgezice, glucocorticosteroizi, medicamente nesteroidiene care ameliorează procesul inflamator. Atunci când le utilizați, sindromul durerii la nivelul membrelor afectate de artroză dispare de ceva timp;
 • condroprotectori (restabilesc însăși țesutul cartilajului deteriorat). Medicamentele au un efect calitativ asupra proceselor metabolice datorită activării circulației sângelui în cartilaj și stimulării formării de celule noi.

Medicul prescrie absolut toate remediile simptomatice, deoarece acestea vizează ameliorarea simptomelor dureroase ale bolii.

Condroprotectorii opresc evoluția ulterioară a bolii și asigură o utilizare pe termen lung.

Simptomatic

Deoarece principalul simptom al artrozei este durerea cauzată de procesul inflamator, sunt necesare analgezice și medicamente antiinflamatoare pentru a-l elimina. Pentru cel mai rapid rezultat posibil, artrozele pot fi tratate cu ajutorul unor forme locale de medicamente sub formă de geluri și unguente, cu toate acestea, efectul asupra articulației afectate este de scurtă durată.

Această boală poate fi ameliorată prin ameliorarea inflamației. Pentru tratamentul artrozei articulațiilor, cel mai bine este să utilizați antiinflamatoare selective, deoarece acestea afectează în principal articulațiile afectate, fără a afecta organele adiacente.

Fiecare pacient trebuie să fie conștient de faptul că nu trebuie utilizat mai mult de un medicament antiinflamator nesteroidian.

Dacă tratamentul nu dă rezultatul scontat, atunci medicul, după 14 zile, trebuie să înlocuiască medicamentul cu unul mai potrivit pentru pacient. Se va recomanda doza minimă, atenuând semnificativ manifestarea bolii.

Glucocorticosteroizii au un efect dublu asupra corpului și artrozei. Pe de o parte, țesutul cartilajului este protejat în mod fiabil de hormon, iar inflamația este ușurată. Pe de altă parte, în condiții de utilizare prelungită, același cartilaj va fi distrus. Din acest motiv, tratamentul trebuie să aibă loc sub supravegherea strictă a unui medic.

Este cel mai eficient să se utilizeze glucocorticosteroizi pentru artroză sub formă de injecții intraarticulare. Această terapie produce mai puține reacții adverse.

Condroprotectori

Regimul de tratament cu condroprotectori prevede o acțiune întârziată. De regulă, apare la 2-8 săptămâni după începerea tratamentului. Medicamentele din acest grup stimulează cartilajul și chiar pot ușura ușor durerea, dar nu tratează complet artrozele

Medicina tradițională pentru artroză

Puteți suplimenta tratamentul cu metode tradiționale cu ajutorul rețetelor de medicină tradițională. Adesea, dinamica pozitivă a tratamentului apare după aplicare:

 • tincturi pentru recepție internă. Ele ajută la ameliorarea inflamației;
 • remedii locale sub formă de soluții pentru uz extern (tincturi, unguente, comprese). Se pot face acasă. Îndepărtează inflamația și stimulează refacerea țesutului cartilajului.

Este necesar să se trateze artrozele cu rețete de medicină tradițională numai cu acordul prealabil cu medicul curant. În acest caz, terapia medicamentoasă nu poate fi exclusă.

Intervenție chirurgicală

Metodele chirurgicale de tratare a artrozei trebuie utilizate în situații în care medicamentele nu au avut efectul dorit asupra sănătății pacientului.

Se obișnuiește să se distingă următoarele tipuri de terapie:

 • artroscopie.Un astfel de tratament este mai puțin traumatic și poate fi utilizat pentru diagnosticarea bolilor articulare. Cu ajutorul unor incizii mici (fără a deschide articulațiile) și a unor dispozitive speciale, medicul are posibilitatea de a efectua o operație și de a evalua vizual gradul de deteriorare a membrelor. Datorită artroscopiei, perioada de reabilitare și de ședere a pacientului într-un spital poate fi redusă semnificativ. În plus, numărul complicațiilor scade, atât în perioada de funcționare, cât și după aceasta;
 • artrodeză.În timpul unei astfel de operații, este asigurată imobilitatea completă a suprafețelor articulare. Tehnica face posibilă ameliorarea durerii dacă nu se pot aplica alte măsuri chirurgicale;
 • artroplastie.O astfel de intervenție implică înlocuirea țesutului cartilajului articular cu un tampon. Poate fi preluat din țesutul pacientului sau realizat din materiale artificiale. Operația ameliorează semnificativ durerea și ameliorează starea pacientului. În acest caz, activitatea motorie va fi restabilită;
 • înlocuirea articulațiilor afectate.Tehnica este necesară pentru tratamentul artrozei în stadiile sale avansate. Aceasta implică înlocuirea completă a tuturor părților articulației. Proteza se realizează pe baza unui aliaj special care nu este respins de organism. Durata de viață a unei astfel de grefe este de aproximativ 10 ani. Datorită operației, capacitatea de lucru a membrului poate fi complet restabilită.

Medicina modernă dezvoltă metode de intervenție chirurgicală cu transplant de cartilaj și celule tisulare. Acestea vizează în primul rând prevenirea progresiei bolii și ameliorarea simptomelor acesteia.

Chiar și în ciuda faptului că o astfel de boală nu poate fi vindecată complet, cu condiția să fie tratată cât mai devreme posibil, este posibil să se oprească procesul distructiv și să se păstreze cât mai mult posibil mobilitatea articulațiilor afectate. Cu respectarea strictă a tuturor prescripțiilor medicului, dizabilitatea poate fi evitată și calitatea vieții poate fi îmbunătățită.