Ce este osteocondroza și cum să o tratați?

Ce este această boală, osteocondroza? Definiția bolii poate fi definită ca o leziune degenerativă a țesutului cartilajului din discurile intervertebrale cu răspândire suplimentară la oase. Cauzele osteocondrozei sunt absolut diverse, dar cel mai adesea sunt leziuni, un stil de viață imobil, funcționează într-o singură poziție. Cu toate acestea, osteocondroza pe bază nervoasă nu este exclusă.

Insidiositatea bolii este că poate apărea în orice parte a sistemului motor al corpului uman, iar nevroza poate fi provocatorul ei. Oamenii au diferite forme de osteocondroză a coloanei vertebrale. În general, în medicină, acest termen este de obicei înțeles ca un complex de procese degenerative distrofice care sunt localizate în discurile intervertebrale, precum și în articulațiile mici ale coloanei vertebrale și ale vertebrelor în sine.

Osteocondroza: ce este? Tipuri de osteocondroză

Ce este osteocondroza? - În știința medicală, se disting următoarele tipuri de osteocondroză:

 • cervical;
 • cufăr;
 • lombar.
părți ale coloanei vertebrale în care apare osteocondroza

Numele bolii depinde de localizarea proceselor patologice.

Practic, persoanele în vârstă suferă de osteocondroză. Dar în ultimele decenii, incidența este din ce în ce mai frecventă la persoanele de la o vârstă fragedă.

De ce apare osteocondroza la tineri? Acest lucru se datorează în principal faptului că copiii nu primesc o pregătire fizică adecvată. De asemenea, cauzele osteocondrozei pot fi explicate prin supraponderalitate, care este adesea observată la adolescenți. Statisticile spun că astăzi fiecare a opta persoană are probleme cu spatele.

Marea problemă este că mulți copii își petrec tot timpul așezat la computer, jucând jocuri video nemișcate. În plus, multe profesii de astăzi sunt asociate cu munca sedentară. Și acest lucru afectează invariabil postura, slăbește mușchii, ceea ce duce la alte consecințe negative. De fapt, un stil de viață restricționat în mișcare și activitate fizică este o cale directă către bolile de spate.

Cum se manifestă osteocondroza?

Există unii oameni unici care susțin că osteocondroza nu există. Dar, în același timp, trebuie înțeles că o astfel de patologie este asociată cu o încălcare a trofismului discurilor intervertebrale, care duce inevitabil la deformarea țesuturilor. Acest fapt nu poate fi negat în niciun fel. Prin urmare, a ignora boala și, cu atât mai mult, a spune că nu există, este un delir evident.

Ce este osteocondroza? Acesta este momentul în care, din cauza degenerării, discurile își pierd mobilitatea. În același timp, intervalele dintre vertebre scad, iar acest segment începe să piardă stabilitatea, din care apare osteocondroza. O modificare a distanței dintre vertebre provoacă ciupirea terminațiilor nervoase. Ca urmare, acest lucru afectează tensiunea mușchilor spatelui. Mai târziu, începe să apară durerea, pe fondul căreia apare o nevroză.

Modificările distrofice ale discurilor cu osteocondroză slăbesc inelul fibros exterior. În acest sens, pacienții pot dezvolta proeminențe și hernii. Mai mult, progresia distructivă a bolii trece la articulații, ligamente intervertebrale, ceea ce duce la formarea de creșteri osoase pe vertebre.

Osteocondroza bolii poate contribui la faptul că pacientul va întâmpina dificultăți în îndoirea corpului, care este asociat cu o pierdere a elasticității coloanei vertebrale. Aici apare o subluxație emergentă a vertebrelor, împreună cu deformări patologice ale zonelor afectate din coloana vertebrală. Toate acestea duc la faptul că o persoană dezvoltă osteocondroză cronică.

dureri de spate cu osteocondroză

Osteocondroza erozivă

Uneori pacienții au o formă rapidă progresivă a leziunii discurilor intervertebrale, care a fost definită ca osteocondroză erozivă. Această formă a bolii se caracterizează prin simptome mult mai pronunțate, în timp ce pacientul are adesea suspiciunea de spondilodiscită. Principalul criteriu de diagnosticare pentru detectarea osteocondrozei erozive este conservarea plăcilor terminale sclerozate, care pot fi urmărite numai folosind o radiografie sau o scanare CT.

Osteocondroza: simptome și cauzalitate

Osteocondroza coloanei vertebrale apare din următoarele motive:

 • stres excesiv pe coloana vertebrală;
 • supraponderal;
 • muncă fizică grea;
 • lucru sedentar sau permanent;
 • folosirea încălțămintei incomode;
 • postură necorespunzătoare;
 • stil de viață nemișcat;
 • deformări genetice și dobândite în coloana vertebrală;
 • picioare plate;
 • predispozitie genetica;
 • tulburări metabolice;
 • intoxicația corpului;
 • tulpina nervoasă;
 • situații stresante;
 • boli somatice severe;
 • tulburări hormonale;
 • boală autoimună;
 • leziuni ale coloanei vertebrale;
 • o dietă cu deficit de minerale și vitamine;
 • obiceiuri nesănătoase;
 • utilizarea unor accesorii de somn incomode pentru odihna de noapte.
tragerea greutății ca cauză a osteocondrozei

Trebuie spus că sportivii profesioniști pot fi, de asemenea, expuși stresului crescut al coloanei vertebrale, ceea ce, desigur, poate duce la dezvoltarea bolilor spatelui. În același timp, nu ar trebui să limiteze brusc numărul antrenamentelor lor, deoarece în această perioadă riscul de a dezvolta osteocondroză este cel mai mare.

În esență, osteocondroza este o afecțiune cronică. Pacienții simt în mod constant perioade de exacerbare a bolii și de remisie. Efortul fizic crescut, suprasolicitarea și hipotermia pot duce la dureri intense.

Dacă vorbim despre leziuni ale coloanei cervicale, este demn de remarcat faptul că pacienții suferă de dureri la nivelul gâtului, extremităților superioare, care pot fi însoțite de rigiditate în mișcări, amorțeală a degetelor și cefalee. Odată cu aceasta, se poate observa ciupirea arterei vertebrale, ceea ce duce la o creștere a tensiunii arteriale, o deficiență a alimentării cu oxigen a creierului.

Cu osteocondroza toracică, pacientul se poate simți dureros sau, dimpotrivă, durere acută, care poate fi exprimată ca o „miză în spate" interscapulară. Sindromul durerii poate fi resimțit în inimă și plămâni, în alte organe, iar pacientul poate avea dificultăți de respirație, în plus, uneori este diagnosticat un sindrom radicular slab și sever pe partea dreaptă.

Forma gastralgică de osteocondroză a regiunii toracice este însoțită de sindrom cardiac, atunci când pacientul simte rigiditate în piept, plămâni și inimă. În acest caz, sindromul durerii poate crește în timpul respirației profunde. Odată cu dezvoltarea ulterioară a sindromului gastralgic, durerea trece în zona stomacului, care este plină de dezvoltarea gastritei.

dureri de spate cu osteocondroză

Cu osteocondroza coloanei lombare, durerea apare cel mai adesea în regiunea lombară, sacrum și extremitățile inferioare. Senzațiile dureroase pot fi intense la mișcare, pot exista dureri de spate, amorțeală la nivelul picioarelor. Nu sunt excluse disfuncțiile organelor sistemului genito-urinar.

Printre altele, pacientul poate avea osteocondroză displazică a coloanei lombare. Această formă a bolii este însoțită de formarea de creșteri pe vertebre împreună cu deformări patologice ale coloanei vertebrale.

La pacienții cu osteocondroză a coloanei lombare, se poate observa așa-numitul sindrom visceral. În acest caz, durerea din zona afectată radiază către organele interne și o persoană poate crede că, de exemplu, rinichii îl rănesc.

Ce înseamnă osteocondroza polisegmentară?

Cu o patologie observată în mai multe segmente simultan sau care acoperă întreaga coloană vertebrală, pacientul este diagnosticat cu osteocondroză polisegmentară. Segmentele afectate pot fi plasate unul lângă altul, sau printr-unul, sau chiar în zone separate ale coloanei vertebrale. Bineînțeles, într-o astfel de situație, este necesar un tratament special complex, care trebuie să includă în mod necesar nu numai administrarea de pastile, ci și proceduri de fizioterapie.

Osteocondroza și cauzele unui tip polsegmental de boală este o boală mult mai gravă decât ar putea părea la prima vedere. Dacă nu se efectuează un tratament adecvat, atunci această stare de fapt poate duce la o imobilitate completă a spatelui. Următoarea fotografie arată cât de grave pot fi consecințele osteocondrozei.

curbura coloanei vertebrale ca o consecință a osteocondrozei

Osteocondroză și distonie vegetativ-vasculară (VVD)

Procesele degenerative patologice pot exista și progresa mult timp, până când o persoană își pierde complet capacitatea de mișcare. Prin urmare, dacă găsiți cel puțin un semn de osteocondroză, mergeți imediat la spital.

Deoarece deformările patologice din discurile intervertebrale sunt adesea însoțite de iritarea nodurilor vegetative, boala poate provoca nevroză, precum și o varietate de tulburări în activitatea sistemului cardiovascular. De fapt, una dintre aceste consecințe este distonia vegetativ-vasculară.

Principalele semne ale VSD sunt:

 • supratensiuni neașteptate de presiune;
 • durere de cap;
 • greață cu vărsături;
 • insomnie;
 • dispnee;
 • transpiraţie;
 • un sentiment constant de suprasolicitare.

Uneori, cu o formă severă de VSD, o persoană își poate pierde cunoștința.

Apariția simptomelor de mai sus poate fi rezultatul nu numai a afectării coloanei vertebrale, ci și a tulburărilor funcționării sistemului endocrin și somatic. Prin urmare, numai un specialist poate face diagnosticul corect și poate alege tratamentul adecvat după efectuarea examinărilor adecvate.

Tratamentul osteocondrozei

Tratamentul proceselor degenerative din spate implică întotdeauna un curs foarte lung de terapie bazat pe utilizarea complexă a diferitelor medicamente și a procedurilor fizioterapeutice. Dacă aveți nevroză împreună cu osteocondroză, asigurați-vă că consultați un neurolog. Alegerea tehnicilor și medicamentelor optime este posibilă numai după o examinare completă a pacientului și o varietate de studii.

Medicul poate prescrie o dietă restrictivă, terapie cu exerciții fizice, uneori este recomandabil să folosiți metode populare. Cu toate acestea, orice măsuri trebuie luate numai luând în considerare starea reală a pacientului, prezența complicațiilor și a bolilor concomitente, cum ar fi nevroza, VSD, hipertensiunea arterială etc.

Coerența este una dintre principalele condiții pentru tratamentul cu succes al osteocondrozei. Cu o exacerbare a bolii, desigur, primul pas este eliminarea sindromului durerii. Ar trebui efectuate lucrări suplimentare pentru a suspenda procesele distructive.

hirudoterapia ca metodă de tratare a osteocondrozei

În tratamentul osteocondrozei, se utilizează exerciții de fizioterapie, masaj (inclusiv auto-masaj), terapie manuală, acupunctură, hidroterapie și altele asemenea. În ceea ce privește utilizarea medicamentelor, acțiunea lor principală ar trebui să vizeze eliminarea durerii, refacerea cartilajului și normalizarea circulației sângelui în zonele afectate.

Cel mai adesea, pacienților li se prescriu:

 • medicamente cu efect anestezic (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene);
 • relaxante musculare;
 • mijloace pentru anestezie locală (comprese, blocaje, tencuieli etc. );
 • condroprotectori;
 • complexe de vitamine și minerale;
 • medicamente vasodilatatoare;
 • medicamente pentru normalizarea proceselor metabolice în țesuturi.

Exercițiile de fizioterapie pentru osteocondroză joacă un rol excepțional. Exercițiile selectate special pentru un anumit pacient îl vor ajuta să consolideze mușchii din spate, îi vor permite să formeze un corset muscular pentru a asigura o distribuție uniformă a sarcinilor pe spate. Prin antrenament constant, circulația sângelui în discurile intervertebrale se va îmbunătăți. Persoana își va îndrepta poziția și va face coloana vertebrală mobilă.

Există, de asemenea, un set special de exerciții de respirație care pot ameliora spasmul muscular și durerea. Înotul este foarte bun - poate ușura cât mai mult coloana vertebrală.

exerciții pe fitball pentru tratamentul osteocondrozei

Atunci când efectuați terapie cu exerciții fizice, este important să utilizați echipamente speciale de exerciții pentru reabilitare. Este demn de remarcat faptul că orice activitate fizică este contraindicată în timpul unei exacerbări a bolii. Dar în perioada de remisie, acestea trebuie să completeze în mod necesar terapia medicamentoasă.

Prevenirea osteocondrozei

Pentru a preveni apariția osteocondrozei, o persoană, în primul rând, trebuie să minimizeze cât mai mult sarcina zilnică pe spate. Pentru aceasta aveți nevoie de:

 • alege pantofi confortabili de înaltă calitate pentru purtare;
 • evitați șederea prelungită într-o poziție incomodă, așezată sau în picioare;
 • monitorizează-ți greutatea;
 • postura de control;
 • nu ridicați greutăți excesive inutil;
 • exercițiu pentru întărirea mușchilor spatelui.

Osteocondroza este o boală care are consecințe foarte grave. Și este imposibil să știi absolut totul despre osteocondroză.