Principalele simptome și tratamentul osteocondrozei coloanei vertebrale toracice

Osteocondroza este o patologie în care discurile intervertebrale scad în dimensiune, nervii sunt ciupit, ceea ce provoacă durere. Regiunea toracică este formată din 12 vertebre fixate cu ajutorul coastelor și sternului.

dureri toracice cu osteocondroză

Boala în acest segment al coloanei vertebrale este mai puțin frecventă decât în zona lombară sau cervicală. Distrugerea regiunii toracice se manifestă ca o consecință a posturii afectate, scolioza.

Simptomele și tratamentul osteocondrozei toracice în timpul exacerbării

Semnul principal de exacerbare a osteocondrozei în segmentul toracic este considerat a fi durerea acută, localizată în spate și lateral, care poate să nu se oprească pentru o perioadă lungă de timp. Fără asistență în timp util, sindromul durerii rămâne timp de câteva săptămâni, luni. Se poate intensifica cu orice miscare umana, respiratie adanca, in timpul tusei, noaptea.

În caz de afectare a vertebrelor superioare, durerea de spate apare în stern, omoplați, articulațiile umerilor și abdomen. Cu disfuncția vertebrelor inferioare, care sunt situate lângă lombare, există probleme cu intestinele și vezica urinară. Adesea pacientul în perioada de exacerbare a bolii are constipație sau incontinență.

Poate apărea o disfuncție a organelor pelvine, care în timp duce la o mișcare limitată a șoldurilor.

Dacă apar simptome, ar trebui să solicitați ajutor de la un specialist. În acest caz, un neuropatolog sau un vertebrolog vă va ajuta. După diagnostic, ei vor prescrie tratamentul necesar, care va corespunde naturii și severității bolii.

Pentru ca tratamentul să aibă efectul dorit, este necesar un diagnostic. Ajută la identificarea tipului și stadiului bolii, spune despre starea coloanei vertebrale. Cele mai eficiente metode sunt rezonanța magnetică și tomografia computerizată. Uneori, un medic are nevoie de o radiografie, dar aceasta nu oferă o imagine completă a problemei.

Tratamentul în timpul unei exacerbări este simptomatic. Se bazează pe ameliorarea durerii, care este cauzată de contracțiile musculare și inflamațiile care au apărut în zona afectată. Se introduc injecții cu medicamente nesteroidiene pentru ameliorarea inflamației, vitamina B, antispastice. Ulterior, este posibil să treceți la utilizarea unguentelor și a tratamentului medicamentos.

Dacă medicul are un caz sever, el poate prescrie blocaje terapeutice. În complexul de terapie există biostimulatori, condroprotectori. Pe măsură ce durerea acută dispare, specialiștii recomandă tratamentul de kinetoterapie. Ar trebui să includă o combinație de masaj, acupunctură, magnetoterapie. Uneori se recomandă tracțiunea coloanei vertebrale.

Simptomele și tratamentul osteocondrozei regiunii toracice la bărbați

Corpul masculin este mai rezistent și obișnuit să suporte eforturi fizice grele, astfel încât simptomele dezvoltării osteocondrozei toracice sunt ușoare. Cel mai adesea, durerea apare în zona pieptului. În același timp, pot apărea și alte semne ale dezvoltării patologiei, inclusiv:

 • curbură severă a coloanei vertebrale, vizibilă cu ochiul liber;
 • sindrom gastrologic;
 • pierderea temporară a senzației la nivelul membrelor;
 • frisoane;
 • lumbago sub coastă;
 • disfuncție în organele pelvine;
 • „carne de gâscă";
 • performanță redusă;
 • rigiditate.

Incapacitatea de a ridica greutăți, senzația unui atac de cord care se apropie ar trebui să fie motivul principal pentru a merge la medic.

Sindromul durerii la 1 grad de severitate al bolii practic nu este resimțit, deși procesul patologic în discurile intervertebrale a început. Gradul 2 este cauzat de o fisură care a apărut în inelul fibros. Dă durere pacientului, îi constrânge mișcările.

3 și 4 grade sunt diagnosticate de un medic în cazul în care spațiul dintre vertebre și-a pierdut parametrii obișnuiți, vertebrele au început să pună presiune una pe cealaltă. În acest caz, diagnosticul este o hernie de disc. Durerea începe să crească pe măsură ce boala progresează.

Pentru a începe tratamentul, este necesar să se identifice cauza dezvoltării bolii. Un stil de viață sedentar, predispoziția ereditară provoacă cel mai adesea dezvoltarea bolii.

În fiecare caz individual, tratamentul este selectat în funcție de severitatea osteocondrozei toracice, de caracteristicile individuale ale persoanei și de alți factori. Pacientului i se prescrie repaus la pat, luând medicamente care ajută la refacerea țesutului osos.

Ca tratament medicamentos se poate prescrie:

 • Antispastice care elimină spasmele musculare care apar în focarul patologiei.
 • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru reducerea atacurilor de durere care paralizează pacientul și îl împiedică să respire.
 • Medicamente condroprotectoare care ajută la restabilirea structurii coloanei vertebrale deteriorate, a funcționalității articulațiilor.
 • vitamine din grupa B.
 • Medicamente cu compoziție naturală care ajută la reținerea lichidului în discurile intervertebrale.

Pe lângă administrarea de medicamente, vor fi necesare exerciții terapeutice. Încărcarea ar trebui să aibă un efect benefic asupra segmentului toracic al coloanei vertebrale. Un set de exerciții bine ales poate prelungi perioada de remisie.

Cel mai popular exercițiu este scândura. Trebuie efectuată de la 30 de secunde, crescând treptat timpul. Bara are un efect benefic asupra corpului, întărind coloana toracală, deoarece o antrenează să susțină sarcina.

Agățarea pe bara orizontală este un exercițiu important care ajută la restabilirea funcționării întregii coloane vertebrale în ansamblu. Trebuie să o faceți în mod regulat, crescând timpul care va fi alocat implementării sale.

Simptomele și tratamentul osteocondrozei regiunii toracice la femei

Femeile sunt mai sensibile decât bărbații și, prin urmare, simptomele dezvoltării osteocondrozei toracice sunt mai intense la ele. Următoarele semne ale bolii apar:

 • sindrom de durere în regiunea sternului;
 • apariția „bupilor de găină" pe piele;
 • dureri de spate care apar în zona omoplaților, cu o poziție inconfortabilă a corpului;
 • ameţeală;
 • umflarea membrelor;
 • durere în abdomen;
 • compresia sternului;
 • tensiune musculară în abdomen.

Unele dintre simptome seamănă cu apariția patologiei mamare, dar cu accesul în timp util la un specialist, se poate face un diagnostic mai precis.

Tratamentul se desfășoară în același mod ca și pentru bărbați: medicamente, exerciții terapeutice, terapie manuală, masaj.

Terapia manuală ajută la eliminarea dorsago-ului, dorsalgiei, pectalgiilor. Normalizează circulația sângelui în zona coastelor, ajută la îmbunătățirea îmbogățirii sângelui cu oxigen și asigură o nutriție normală a țesuturilor.

Masajul se poate face acasa sau in spital. Ajută la întărirea discurilor intervertebrale, vă permite să luați locația corectă a acestora. Aceste metode accelerează recuperarea în osteocondroza toracică.